Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ropy sa v pondelok ráno pohybovala nad 56 USD.

Singapur 11. marca (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne vzrástli. Cena americkej ropy WTI sa v pondelok ráno pohybovala nad 56 USD (49,90 eura) za barel a cena severomorskej ropy Brent okolo 66 USD za barel.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa o 7.42 SEČ predával po 56,32 USD. To bolo o 25 centov alebo 0,45 % viac než v piatok (8. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa v piatok stratila 59 centov alebo 1 % a uzavrela na úrovni 56,07 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent v pondelok ráno zdražel takisto o 25 centov alebo 0,38 % na 65,99 USD za barel.

Ceny čierneho zlata naďalej podporuje obmedzenie ťažby zo strany kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jeho spojencov na čele s Ruskom platné od začiatku roka, čo znižuje ponuku na trhu. Naopak ceny stláča oslabenie globálnej ekonomiky, čo znižuje očakávania týkajúce sa dopytu. K tomu je potrebné pripočítať viaceré riziká, ako je stále nevyriešený obchodný konflikt medzi USA a Čínou alebo nebezpečenstvo neriadeného brexitu. Neistota má negatívny vplyv na rizikovejšie aktíva, kam patrí aj ropa.