Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy na záver týždňa vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre energetiku uviedla, že ceny komodity pravdepodobne dosiahli svoje dno.

Londýn 12. marca (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver piatkového obchodovania (11.3.) rast po tom, ako Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uviedla, že ceny komodity pravdepodobne dosiahli svoje dno. Na druhej strane banka Goldman Sachs tvrdí, že 50-% rast cien ropy za menej než dva mesiace je "predčasný". Informovala o tom agentúra Reuters.

IEA, ktorá koordinuje energetickú politiku priemyselne vyspelých štátov, oznámila, že produkcia ropy v USA a v nečlenských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začína rýchlo klesať. Navyše, ani rast dodávok z Iránu nie je taký dramatický, ako sa čakalo.

Banka Goldman Sachs je však menej optimistická a vo svojej informácii pre klientov uvádza, že nevylučuje v najbližších týždňoch výrazný pokles cien, keďže vysoké zásoby ropy v USA budú mať na trh výraznejší vplyv než pokles produkcie v tejto krajine. Podľa banky musia byť ceny ropy dostatočne nízke, aby zaistili adekvátny pokles dodávok suroviny na trhy a odhad ceny Brentu na tento rok znížila zo 45 USD na 39 USD za barel (159 litrov).

Trhy však skôr zareagovali na správu IEA. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla na záver piatkového obchodovania oproti predchádzajúcemu dňu o 34 centov (zhruba 1 %) na 40,39 USD (36,42 eura) za barel. Za celý týždeň zaznamenala cena Brentu rast o 4 %.

O niečo výraznejší rast evidovala cena ropy WTI, ktorá sa posunula výrazne cez 38 USD/barel. Na záver piatkového obchodovania vzrástla cena WTI s aprílovým kontraktom o 85 centov (2 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 38,69 USD/barel. Počas dňa pritom zaznamenala tohtoročné maximum 39,02 USD/barel. Za celý týždeň vzrástla o 7 % a dosiahla tak štvrtý týždenný rast po sebe.

(1 EUR = 1,1090 USD)