Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy na záver týždňa vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tempo rastu cien do určitej miery obmedzili zvyšujúce sa aktivity amerických ťažobných firiem.


Londýn 21. januára (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa rast o vyše dolár, pod čo sa podpísali očakávania trhov, že najväčší producenti ropy plánujú demonštrovať dodržiavanie dohodnutých škrtov v produkcii komodity. Tempo rastu cien však do určitej miery obmedzili zvyšujúce sa aktivity amerických ťažobných firiem.

Počas tohto víkendu sa vo Viedni zídu zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajín mimo ropného kartelu vrátane Ruska, aby rokovali o mechanizme, ktorý bude overovať, či producenti dohodu o obmedzení ťažby skutočne dodržiavajú. To trhy podporilo. Na druhej strane, spoločnosť Baker Hughes zverejnila, že počet aktívnych ťažobných zariadení v USA vzrástol tento týždeň v najväčšej miere za takmer štyri roky.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci vzrástla na záver piatkového obchodovania (20. 1.) o 1,33 USD na 55,49 USD (52,19 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom, ktorý v piatok exspiroval, sa na záver piatkového obchodovania zvýšila o 1,05 USD na 52,42 USD/barel. Aktívnejší marcový kontrakt dosiahol na záver obchodovania 53,22 USD/barel, čo znamená rast o 2,1 %. Za celý týždeň sa však ceny Brentu či WTI prakticky nemenili.