Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, severomorská Brent prekročila 60,50 USD za barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na ceny zapôsobil i fakt, že počet vrtných zariadení na ťažbu ropy v Spojených štátoch sa znížil. Za minulý týždeň klesol ich počet o 33.

Londýn 3. marca (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali rast, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila viac než o dolár nad 60,50 USD za barel (159 litrov), keď komodita nasledovala vývoj ázijských akciových trhov. Cenu suroviny okrem toho podporili aj správy z USA o poklese počtu vrtných súprav na ťažbu ropy. Analytici napriek tomu varujú, že trh s ropou je naďalej presýtený. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do 7.32 h SEČ sa cena severomorskej ropy Brent s dodávkou v apríli zvýšila o 1 USD na 60,54 USD (53,92 eura) za barel. V priebehu obchodovania sa však posunula až na 60,74 USD/barel. Rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá vzrástla o 42 centov na 50,01 USD za barel.

Ceny podporilo posilnenie väčšiny akciových trhov v Ázii, ale aj informácie z Číny, že v januári krajina zvýšila objem spracovanej ropy. Okrem toho na ceny zapôsobil i fakt, že počet vrtných zariadení na ťažbu ropy v Spojených štátoch sa znížil. Za minulý týždeň klesol ich počet o 33.

Analytici ale upozorňujú, že napriek poklesu vrtných súprav v USA zotrváva produkcia ropy v Spojených štátoch na vysokej úrovni. To isté platí aj o produkcii na Blízkom východe, pričom trh je dlhodobo prezásobený. To bude podľa analytikov brániť výraznejšiemu rastu cien ropy.

(1 EUR = 1,1227 USD)