Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť klesajú kvôli vyberaniu ziskov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas minulého týždňa sa ceny ropy výrazne zotavovali zo svojho predchádzajúceho pádu.

Singapur 31. augusta (TASR) - Ceny ropy opäť klesajú. Americká WTI sa obchoduje hlboko pod úrovňou 45 USD (39,94 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.44 SELČ predával po 44,62 USD. To je o 60 centov menej ako v piatok (28. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka vyskočil o 2,66 USD alebo 6,3 % a uzavrel na úrovni 45,22 USD za barel. Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 79 centov na 49,26 USD za barel. Severomorská ropa počas piatka posilnila o 2,49 USD alebo 5 % a uzavrela na 50,05 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň jej cena vzrástla o 10 %.

Počas minulého týždňa sa ceny ropy výrazne zotavovali zo svojho predchádzajúceho pádu, keď začiatkom týždňa klesli až na 6,5-ročné minimum. Podľa expertov je to dôsledok zlepšenia nálady na burzách a robustných údajov z ekonomiky USA. Za aktuálnym poklesom cien čierneho zlata je vyberanie ziskov. Navyše, správa spoločnosti Baker Hughes ukázala, že počet vrtov v USA sa zvýšil aj napriek prudkému pádu cien.