Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny čierneho zlata opäť rastú

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trh však zostáva pod tlakom, keďže zásoby v USA sa zvyšujú.

New York/Londýn 23. marca (TASR) - Ceny ropy sa spamätávajú po stredajšom (22. 3.) poklese. Americká WTI sa obchoduje nad úrovňou 48 USD (44,42 eura) za barel. Trh však zostáva pod tlakom, keďže zásoby v USA sa zvyšujú.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 8.19 SEČ predával po 48,37 USD. To bolo o 33 centov alebo 0,69 % viac než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy stratil 20 centov alebo 0,40 % a uzavrel na úrovni 48,04 USD za barel. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 30 centov na 50,94 USD za barel.

Dôvodom stredajšieho poklesu cien bola správa amerického ministerstva energetiky, ktorá ukázala, že ropné rezervy v USA v minulom týždni vzrástli až o 4,5 milióna barelov na rekordných 533,1 milióna barelov. Avšak benzínové zásoby klesli o 2,8 milióna barelov.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) už diskutuje o tom, či nepredĺži dohodnuté obmedzenie ťažby, ktoré malo pôvodne platiť len do polovice roka. Po spečatení dohody vlani v novembri sa ceny čierneho zlata prudko zvýšili. V poslednom čase však opäť klesajú, keďže s nárastom cien tiež stúpa produkcia z bridlíc v USA.