Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť vzrástli, cena Brentu sa vrátila nad 40 USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Producenti zo štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, ako aj nečlenské štáty by sa mali 20. marca stretnúť v Moskve na rokovaniach o zmrazení produkcie.

Londýn 9. marca (TASR) - Ceny ropy opäť vzrástli, pričom cena ropy Brent sa vrátila nad 40 USD za barel (159 litrov), keď na trhoch zavládli očakávania, že najväčší producenti ropy na svete by sa už tento mesiac mohli dohodnúť na zmrazení ťažby. Vysoké zásoby komodity na svete by sa tak postupne mohli začať znižovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako dnes oznámil Irak, producenti zo štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj nečlenské štáty by sa mali 20. marca stretnúť v Moskve na rokovaniach o zmrazení produkcie. Ruské ministerstvo energetiky síce oznámilo, že konkrétny termín ani miesto konania stretnutia ešte stanovené neboli, to však na trhy výraznejší vplyv nemalo.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom vzrástla do 13.00 h SEČ o 73 centov na 40,38 USD (36,80 eura) za barel. V utorok (8.3.) dosiahla počas dňa viac než 41 USD/barel, čo predstavuje 3-mesačné maximum, k záveru však zaznamenala pokles.

Zvýšila sa aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli, pričom prekročila 37 USD/barel. Vzrástla o 56 centov na 37,06 USD za barel.

(1 EUR = 1,0973 USD)