Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť vzrástli, podľa analytikov je rast len dočasný

Foto: TASR/AP

Dolár celkovo oslabil voči košu svetových mien po tom, ako Európska centrálna banka oznámila ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Londýn 11. marca (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula bližšie k hranici 41 USD za barel (159 litrov), keď ropné trhy zareagovali na posilnenie čínskej meny. Silnejší kurz jüanu totiž zlacňuje energie pre čínskych dovozcov. Analytici však opäť upozornili, že akékoľvek zvýšenie cien ropy je len dočasné, nakoľko na trhu aj naďalej pretrvávajú vysoké nadbytky komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa obchodníkov ceny ropy podporilo posilnenie kurzu jüanu na tohtoročné maximum, keď dnes kurz čínskej meny dosiahol 6,4877 CNY/USD. Dolár celkovo oslabil voči košu svetových mien po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) oznámila ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli vzrástla po 5.00 h SEČ oproti štvrtkovej uzávierke (10.3.) o 82 centov (viac než 2 %) na 38,66 USD (35,61 eura) za barel. Vzrástla aj cena severomorskej ropy Brent, ktorá sa posunula bližšie k 41 USD/barel. Cena Brentu s májovým kontraktom vzrástla o 68 centov na 40,73 USD za barel.