Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť vzrástli

Foto: TASR/AP

Nálady na trhoch v posledných dňoch vylepšili správy z Ruska, ktoré oznámilo, že je ochotné rokovať s predstaviteľmi štátov OPEC o riešení problému nízkych cien komodity.


Londýn 29. januára (TASR) - Ceny ropy opäť vzrástli a cena ropy Brent sa posunula k úrovni 34,8 USD za barel (159 litrov). V súčasnosti sa tak nachádza na úrovni zhruba o 25 % vyššej než na začiatku januára, keď zaznamenala 12-ročné minimum. Trhy veria, že vzhľadom na ostatné vyhlásenia najväčších producentov ropy by mohlo dôjsť k dohode o obmedzení ťažby, čo by sa priaznivo odrazilo na cenách komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nálady na trhoch v posledných dňoch vylepšili správy z Ruska, ktoré oznámilo, že je ochotné rokovať s predstaviteľmi štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o riešení problému nízkych cien komodity, čo doteraz 15 rokov odmietalo. Saudská Arábia v tejto súvislosti navrhla, aby jednotlivé krajiny znížili produkciu o 5 %.

Okrem pozitívnych správ o možnom znížení produkcie ropy zo strany OPEC a krajín mimo ropného kartelu ceny ropy podporila aj správa o spomalení rastu americkej ekonomiky vo 4. kvartáli. Spomalenie rastu ekonomiky USA na 0,7 % zvyšuje šance, že americká centrálna banka by mohla zmierniť svoje pôvodné plány v súvislosti s rastom úrokových sadzieb.

Cena severomorskej ropy Brent s marcovým kontraktom vzrástla do 15.33 h SEČ o 88 centov na 34,77 USD (31,84 eura) za barel po tom, ako na záver štvrtkového obchodovania vzrástla o 79 centov. Cena americkej ropy WTI rovnako s dodávkou v marci vzrástla o 92 USD na 34,15 po raste o 92 centov v predchádzajúci deň.