Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v poklese, cena WTI skĺzla k 30-dolárovej hranici

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spočiatku sa ceny ropy posilňovali, keď na trhy zapôsobili informácie o teroristickom útoku v Istanbule.

Londýn 12. januára (TASR) - Ceny ropy aj naďalej pokračujú v poklese, pričom cena americkej WTI sa prvýkrát za 12 rokov priblížila k hranici 30 USD za barel (159 litrov). Na trhoch totiž aj naďalej pôsobí nervozita z možného oslabenia dopytu po rope v Číne, ktorá patrí ku kľúčovým dovozcom tejto komodity. Navyše, situáciu zhoršujú aj naďalej vysoké zásoby ropy na svetových trhoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spočiatku sa ceny ropy posilňovali, keď na trhy zapôsobili informácie o teroristickom útoku v Istanbule. Podporil ich aj nigérijský minister ropného priemyslu, keď uviedol, že niektoré štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) požiadali o zvolanie mimoriadnej schôdzky.

Neskôr ale ceny opäť klesli, keď zástupca Spojených arabských emirátov uviedol, že "súčasná stratégia krajín OPEC funguje". Trhy sa tak opäť zamerali na skutočnosť, že zásoby na svetových trhoch sú naďalej vysoké a na riziko, že Čína, ktorá zápasí so spomaľovaním ekonomiky, by mohla znížiť dopyt po rope.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 17.43 h SEČ o 90 centov na 30,65 USD (28,29 eura) za barel. Počas dňa sa však prepadla až na 30,43 USD/barel, čo bola najnižšia úroveň od apríla 2004.

Ešte výraznejší pokles zaznamenala cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá klesla počas dňa až na 30,10 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota tejto ropy od decembra 2003. Neskôr sa mierne zotavila a pred 18.00 h SEČ dosahovala 30,26 USD/barel, čo znamená pokles o 1,15 USD.