Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste, cena WTI sa priblížila k 33 USD/barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analytici predpokladajú, že trh sa čoskoro začne zotavovať. To naznačujú aj najnovšie údaje o počte aktívnych ťažobných zariadení v USA, ktoré ťažia ropu z bridlíc.

Londýn 29. februára (TASR) - Po prudkom raste v minulom týždni pokračovali ceny ropy v raste aj dnes, pričom cena WTI sa priblížila k 33 USD za barel (159 litrov) a cena Brentu prekročila 35,5 USD/barel. Informovala o tom agentúra Reuters.

Analytici predpokladajú, že trh sa čoskoro začne zotavovať. To naznačujú aj najnovšie údaje o počte aktívnych ťažobných zariadení v USA, ktoré ťažia ropu z bridlíc. Ich počet klesol aj v minulom týždni, už 10. týždeň po sebe, pričom dosiahol najmenší počet od decembra 2009. To podľa analytikov povedie k ďalšiemu poklesu produkcie, a tým posilneniu cien. Okrem toho, podľa banky Morgan Stanley by ceny ropy mohla podporiť aj prípadná dohoda Ruska a Saudskej Arábie o zmrazení produkcie komodity na januárovej úrovni.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 5.25 h SEČ takmer o pol dolára (1,2 %) na 35,51 USD (32,26 eura) za barel. Rast zaznamenala i cena WTI, aj keď miernejší. Vzrástla o 16 centov na 32,94 USD/barel.

(1 EUR = 1,1006 USD)