Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Americká WTI sa obchodje nad 43 USD za barel.

Singapur 28. augusta (TASR) - Ceny ropy pokračujú v raste po prudkom zotavení vo štvrtok (27. 8.). Americká WTI sa obchoduje nad 43 USD (38,12 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.47 SELČ predával po 43,22 USD. To je o 66 centov viac ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena kontraktu počas štvrtka vyskočila o 3,96 USD alebo 10,3 % a uzavrela na 42,56 USD za barel.

Jedným z dôvodom prudkého posilnenia čierneho zlata je spor v rámci Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Venezuela je totiž nespokojná s politikou kartelu, v rámci ktorej ponecháva trh prezásobený. Wall Street Journal vo svojej správe uviedol, že Venezuela možno zvolá mimoriadne zasadnutie OPEC, na ktorom by sa rokovalo o ťažobnej politike kartelu.

Októbrový kontrakt na ropu severomorskú Brent dnes ráno zdražel o 63 centov na 48,19 USD za barel.

Ceny ropy sa v uplynulých dňoch výrazne zotavili, keď v pondelok (24. 8.) padli na najnižšie úrovne za 6,5 roka. Experti počítajú s najprudším týždňovým nárastom od apríla. Ceny čierneho zlata podporili pozitívne makroekonomické údaje z USA rovnako ako upokojenie na akciových trhoch.

Americká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli viac, než sa pôvodne predpokladalo. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa od apríla do júna 2015 medziročne zvýšil o 3,7 %, pričom prvý odhad z júla počítal len s 2,3-% rastom.

(1 EUR = 1,1284 USD)