Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zníženie ťažby ropy zo strany OPEC a Ruska podporí ceny len krátkodobo

Logo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

OPEC sa v stredu dohodol na prvom znížení ťažby od roku 2008. Kartel by mal od januára budúceho roka obmedziť produkciu o 1,2 milióna barelov denne na 32,5 milióna barelov.

Singapur 1. decembra (TASR) - Rast cien ropy, ktorý nasledoval po dohode štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť produkciu, k čomu sa pridalo aj Rusko, by nemal mať podľa obchodníkov na ázijských trhoch dlhé trvanie. Očakávajú totiž, že dohoda povedie ku zvýšeniu dodávok na trh z ropných zásobníkov a zo strany Spojených štátov, ktoré ťažia z bridlíc. Informovala o tom agentúra Reuters.

Navyše, aj v prípade, že by ku zvýšeniu dodávok suroviny z iných zdrojov nedošlo, prisľúbený rozsah redukcie zo strany OPEC a Ruska na úrovni 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne - OPEC 1,2 milióna a Rusko 300.000 barelov denne - nebude na výrazné zníženie prebytkov na svetových trhoch stačiť. "Zníženie produkčného limitu zo strany OPEC do veľkej miery vymaže rast produkcie v USA, kde sa v poslednom období zvyšuje počet aktívnych ťažobných zariadení," povedal A. K. Sharma zo spoločnosti Indian Oil Corporation. "Prebytky na trhoch tak budú pretrvávať aj naďalej. Prípadný vplyv (kroku OPEC a Ruska) na trh bude len krátkodobý," dodal.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla do 14.15 h SEČ o 1,06 USD na 52,90 USD (49,74 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa zvýšila o 1 USD na 50,44 USD/barel.

Podľa ďalších obchodníkov na trhu s ropou prispeje dohoda OPEC "k určitej podpore cien ropy, s rozhodnutím o obmedzení ťažby v roku 2008 sa to však nedá porovnať". Vtedy sa krajiny OPEC dohodli na znížení ťažby o 4,2 milióna barelov denne.