Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste

Trhy, burza Foto: TASR/AP

Nárast cien má však za dôsledok zvyšovanie ťažby v USA.

Singapur 22. februára (TASR) - Ceny ropy si udržali utorkové (21. 2.) zisky, pokračujú v raste a pohybujú sa v blízkosti svojich niekoľkotýždňových maxím, pričom americká WTI sa obchoduje okolo úrovne 54,50 USD (51,72 eura) za barel. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž signalizovala optimizmus týkajúci sa dohody s ďalšími veľkými producentmi o obmedzení ťažby, ktorá má odstrániť nadmernú ponuku stláčajúcu ceny od roku 2014.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.57 SEČ predával po 54,52 USD. To bolo o 19 centov viac v porovnaní s utorkovou zatváracou cenou na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si počas utorka pripísal 55 centov alebo 1 % a uzavrel na 54,33 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 25 centov na 56,91 USD za barel.

V utorok podporilo ceny čierneho zlata zvýšenie cenovej prognózy Citigroup, uviedli obchodníci. Podľa expertov banky dosiahne priemerná cena ropy Brent v prebiehajúcom kvartáli 55 USD za barel, čo je o 5 USD viac v porovnaní s doterajšou predpoveďou. Dôvodom je implementácia dohody o obmedzení produkcie kartelom OPEC.

Nárast cien má však za dôsledok zvyšovanie ťažby v USA. Aktuálna správa o vývoji ropných rezerv v USA bude zverejnená vo štvrtok (23. 2.).

Zisk Rosnefti vo 4. kvartáli mierne klesol



Najväčší producent ropy v Rusku, koncern Rosnefť, zaznamenal vo 4. kvartáli 2016 mierny pokles zisku aj napriek zvýšeniu cien ropy aj objemu produkcie po akvizícii firmy Bašnefť.

Čistý zisk Rosnefti za tri mesiace do konca decembra 2016 klesol na 52 miliárd rubľov (854,71 milióna eur) z 53 miliárd RUB v rovnakom období 2015. Ale v porovnaní s 3. štvrťrokom minulého roka sa zisk koncernu v posledných troch mesiacoch vlaňajška viac ako zdvojnásobil, vďaka zdraženiu ropy.

Tržby spoločnosti vo 4. kvartáli vzrástli o 21,4 % na 1,49 bilióna RUB.

Zisk Rosnefti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v období október - december 2016 stúpol na 365 miliárd RUB z 278 miliárd RUB rok predtým.

Ropné firmy na celom svete začiatkom vlaňajška zápasili s výrazným poklesom cien ropy. Koncom roka však začali ceny ropy opäť stúpať vďaka dohode významných svetových producentov, vrátane Ruska o znížení ťažby.