Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pre pochybnosti klesli

Foto: TASR/AP

Experti z OPEC a iných producentských krajín ako Rusko začínajú dnes vo Viedni dvojdňové rozhovory s cieľom dosiahnuť konkrétnu dohodu o obmedzení ťažby.


Londýn 28. októbra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali pokles, pričom za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za 1,5 mesiaca. Dôvodom sú pochybnosti, či Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štáty mimo ropného kartelu budú schopné dohodnúť sa na takom obmedzení produkcie, ktoré zmierni prezásobenie trhov a podporí ceny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Experti z OPEC a iných producentských krajín ako Rusko začínajú dnes vo Viedni dvojdňové rozhovory s cieľom dosiahnuť konkrétnu dohodu o obmedzení ťažby, ktorú budú prezentovať na schôdzke OPEC koncom novembra. Zatiaľ sa producenti nevedia zhodnúť na tom, ktoré krajiny by mali byť z programu obmedzenia ťažby vyňaté.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri klesla do 13.30 h SELČ oproti štvrtkovej uzávierke (27.10.) o 15 centov na 50,32 USD (46,05 eura) za barel (159 litrov). Za celý týždeň sa očakáva pokles ceny o viac než 2 %. Ak by sa tento odhad potvrdil, znamenalo by to najvýraznejší pokles ceny Brentu za týždeň od polovice septembra.

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 38 centov na 49,34 USD/barel. Aj v prípade tejto ropy sa očakáva najvýraznejší týždenný pokles za posledných šesť týždňov.