Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy prudko vzrástli, cena WTI sa pohybuje okolo 42 USD za barel

Foto: TASR/AP

Najskôr na ropu zapôsobili správy o raste akciových trhov vo svete.


Londýn 27. augusta (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali nečakane prudký rast, keď zareagovali na informácie o zotavení akciových trhov a zároveň na signály o znížení zásob komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najskôr na ropu zapôsobili správy o raste akciových trhov vo svete. Hlavný index šanghajskej burzy vzrástol na záver dnešného obchodovania o 5,4 %, najviac za posledné dva mesiace. Následne paneurópsky index FTSEurofirst 300 uzatvoril dnešné obchodovanie rastom o 3,6 %, zatiaľ čo v stredu 26. augusta ešte klesol takmer o 2 %.

Podobne hlavné americké indexy vzrástli v popoludňajších hodinách o 2 %, keď zareagovali na výraznejší rast ekonomiky USA za 2. kvartál. Tá vzrástla medziročne o 3,7 %, zatiaľ čo v prvom odhade ministerstvo obchodu uvádzalo rast na úrovni 2,3 %.

Okrem toho vývoj na ropnom trhu ovplyvnili aj údaje súkromných spoločností naznačujúce, že zásoby ropy v ropnom uzle v oklahomskom Cushingu zaznamenali tento týždeň výraznejší pokles. Všetky tieto informácie prispeli k tomu, že po prepade na 6,5-ročné minimá začiatkom týždňa ceny ropy dnes prudko vzrástli.

Cena ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri sa zvýšila o 3,32 USD na 46,46 USD (41,17 eura) za barel, pričom počas dňa dosiahla až 46,85 USD/barel. V pondelok ešte cena Brentu klesla na 42,23 USD za barel, čo bola najnižšia hodnota od marca 2009.

O viac než 3 USD vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI, a to na 41,92 USD/barel. V pondelok sa prepadla na 37,75 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od februára 2009.