Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy prudko vzrástli

Foto: TASR/AP

Ceny naďalej podporujú aj informácie o tom, že Rusko, Saudská Arábia a ďalší producenti plánujú diskutovať o vývoji na trhu a jeho podpore.


New York 6. októbra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali prudký rast, pričom cena Brentu vyskočila takmer o 5 %, keď trhy zareagovali na novú prognózu USA o ponuke a dopyte na ropnom trhu v budúcom roku. Ceny naďalej podporujú aj informácie o tom, že Rusko, Saudská Arábia a ďalší producenti plánujú diskutovať o vývoji na trhu a jeho podpore. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ceny ropy v priebehu dňa najskôr podporila nová prognóza amerického ministerstva energetiky, ktorá oproti odhadu z minulého mesiaca počíta s výraznejším rastom dopytu na budúci rok. Naopak, dodávky zo strany štátov mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) budú stagnovať. Podľa septembrovej správy ministerstva sa tak nadbytok komodity na trhu bude znižovať rýchlejšie, než sa pôvodne čakalo. Na trhy okrem toho naďalej pôsobia informácie o plánoch Ruska diskutovať so zástupcami štátov OPEC, ale aj ďalších krajín s cieľom riešiť vývoj na ropnom trhu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 18.11 h SELČ o 2,40 USD (4,8 %) na 51,65 USD (46,02 eura) za barel (159 litrov) a vymanila sa z cenového pásma 47 USD - 50 USD, v ktorom sa pohybovala takmer celý september. Počas obchodovania sa dostala tesne k hranici 52 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 3. septembra.

Výrazne vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá prekonala hranicu 48 USD/barel. Cena WTI sa zvýšila o 1,75 USD (3,7 %) na 48,01 USD za barel.