Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy prudko vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na trhy mala výraznejší vplyv správa zo Saudskej Arábie, ktorá je najväčším exportérom ropy na svete.


Londýn 11. januára (TASR) - Ceny ropy vzrástli o vyše 1,50 USD, keď ich do veľkej miery podporili informácie o pripravovanom znížení dodávok ropy zo Saudskej Arábie niektorým ázijským odberateľom. Táto správa dokázala ovplyvniť trhy výraznejšie, než informácie USA o raste ropných zásob, ktorý bol výraznejší, než sa očakávalo.

Ako dnes uviedlo americké ministerstvo energetiky, zásoby ropy v USA vzrástli minulý týždeň o 4,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom očakávali, že zásoby sa zvýšia len o 1,2 milióna barelov.

Na trhy však mala výraznejší vplyv správa zo Saudskej Arábie, ktorá je najväčším exportérom ropy na svete. Rijád niektorým ázijským odberateľom oznámil, že vo februári im mierne zníži dodávky suroviny.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom vzrástla do 18.29 h SEČ o 1,67 USD na 55,31 USD (52,66 eura) za barel. V podobnom rozsahu sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári. Tá vzrástla o 1,55 USD na 52,37 USD/barel. Oba kontrakty tak smerujú k najvýraznejšiemu jednodňovému rastu od začiatku decembra.