Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy ráno stagnovali, americká WTI sa obchodovala po 51 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo sa OPEC spoločne s Ruskom snažia ceny čierneho zlata stabilizovať prostredníctvom obmedzenia produkcie, ťažba v USA sa pohybuje na rekordných úrovniach.

Singapur 11. decembra (TASR) - Ceny ropy v utorok ráno stagnovali. Americká WTI sa obchodovala okolo 51 USD (44,64 eura) za barel (159 litrov).

Barel americkej ropy s januárovým kontraktom sa o 8.25 h SEČ predával po 51,02 USD. To bolo o 2 centy viac než v pondelok (10. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena februárového kontraktu na severomorskú ropu Brent sa v porovnaní s pondelkovým zatvorením nezmenila a zostala na 59,97 USD za barel.

Podľa expertov rast cien brzdia pochybnosti o tom, či veľké producentské krajiny skutočne implementujú minulotýždňovú dohodu o obmedzení produkcie, ku ktorej dospela Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom. Dohoda počíta so znížením ťažby o 1,2 milióna barelov denne. Po jej oznámení v piatok (7. 12.) ceny ropy prudko vzrástli. Na začiatku nového týždňa však prišlo na trhu s ropou k protipohybu.

Zatiaľ čo sa OPEC spoločne s Ruskom snažia ceny čierneho zlata stabilizovať prostredníctvom obmedzenia produkcie, ťažba v USA sa pohybuje na rekordných úrovniach. Na trhu sa hovorí o plánoch amerických firiem týkajúcich sa ďalšieho zvýšenia produkcie v roku 2019.

(1 EUR = 1,1425 USD)