Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa vrátili k rastu, vplyv má možné obmedzenie produkcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Členovia OPEC sa už koncom novembra na svojom zasadnutí v rakúskom hlavnom meste dohodli, že od januára predbežne na obdobie šiestich mesiacov znížia produkciu o 1,2 milióna barelov denne.

Londýn 8. decembra (TASR) - Ceny ropy sa opäť vrátili k rastu, pričom cena americkej ropy WTI sa priblížila k úrovni 51 USD za barel (159 litrov). K zmene prispeli najmä očakávania, že blížiace sa rokovania medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajinami mimo ropného kartelu by mohli viesť k dohode o výraznejšom obmedzení produkcie.

Producenti ropy sa v sobotu (10. 12.) stretnú vo Viedni s cieľom rokovať o znížení produkcie aj zo strany štátov mimo ropného kartelu. Členovia OPEC sa už koncom novembra na svojom zasadnutí v rakúskom hlavnom meste dohodli, že od januára predbežne na obdobie šiestich mesiacov znížia produkciu o 1,2 milióna barelov denne. Následne aj Rusko, kľúčový producent mimo OPEC, prisľúbilo, že dennú ťažbu zníži o 300.000 barelov.

Vzhľadom na to, že v posledných mesiacoch ale produkcia rastie, analytici sú presvedčení, že k zníženiu ťažby by mali pristúpiť aj ďalšie štáty. Trhy dúfajú, že výsledky sobotňajšieho zasadnutia budú v tomto smere pozitívne.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom vzrástla do 19.13 h SEČ o 84 centov na 53,84 USD (50,03 eura) za barel. Ešte výraznejšie sa zvýšila cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári. Dosiahla 50,76 USD/barel, čo znamenalo rast o 99 centov.