Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa vyvíjali opačným smerom, cena Brentu sa posunula k 71 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny ropy čiastočne podporili informácie o tom, že počet aktívnych ropných vrtov v Spojených štátoch minulý týždeň klesol, už tretíkrát za posledné štyri týždne.

Tokio 13. mája (TASR) - Ceny ropy sa v pondelok vyvíjali opačným smerom, keď na jednej strane investorov znervóznilo opätovné zhoršenie obchodných vzťahov medzi Čínou a USA a na druhej ceny ropy podporilo zníženie počtu aktívnych vrtov v Spojených štátoch.

Obchodný konflikt medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta eskaloval v piatok (10. 5.), keď USA zaviedli zvýšené dovozné clá na čínske produkty v hodnote 200 miliárd USD (178,09 miliardy eur). Z pôvodných 10 % zvýšili clo na 25 %. Washington tak urobil po tom, ako prezident Donald Trump vyhlásil, že Čína "porušila dohodu", čo Peking odmietol. Americká administratíva zároveň pripravuje zvýšenie ciel aj na ostatný dovoz z Číny.

Na druhej strane ceny ropy čiastočne podporili informácie o tom, že počet aktívnych ropných vrtov v Spojených štátoch minulý týždeň klesol, už tretíkrát za posledné štyri týždne. Počet aktívnych ropných vrtov signalizuje objem ťažby v nasledujúcom období.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli vzrástla do 7.33 h SELČ o 24 centov na 70,86 USD za barel. Naopak, cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom zaznamenala mierny pokles. Dosiahla 61,63 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o tri centy.