Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnujú, americká ropa za celý uplynulý týždeň posilnila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z Číny, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom čierneho zlata na svete, prichádzajú nejednoznačné signály.

Singapur 4. mája (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa prakticky stagnujú. Americká WTI sa obchoduje na úrovni okolo 59 USD (52,61 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno o 8.00 SELČ predával po 59,14 USD. To je o 1 cent menej ako v piatok (1. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok oslabil o 48 centov alebo 0,8 % a uzavrel na úrovni 59,15 USD za barel. Americká ropa za celý uplynulý týždeň posilnila približne o 3,5 %. Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 7 centov na 66,39 USD za barel.

Z Číny, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom čierneho zlata na svete, prichádzajú nejednoznačné signály. Nálada v čínskom priemysle sa podľa indexu nákupných manažérov banky HSBC v januári znížila a je najhoršia za uplynulý rok. Indikátor signalizuje pokles produkcie, čo má negatívny vplyv na ceny ropy. Horšie správy z čínskej ekonomiky na druhej strane zvyšujú očakávania, že vláda a centrálna banka prijmú stimulačné opatrenia, čo naopak podporuje ceny ropy.