Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnujú, cena Brentu sa pohybuje okolo 67,90 USD/barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena WTI dosiahla 59,95 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená pokles o tri centy.

Singapur 22. marca (TASR) - Ceny ropy sa v piatok prakticky nemenili, keďže na trhy pôsobili protichodné vplyvy. Na jednej strane ceny ropy naďalej nahor tlačí program Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzovaní ťažby, rast produkcie ropy v USA a sankcie Washingtonu voči Iránu a Venezuele, na druhej strane však na ceny negatívne pôsobí neistota spojená so spomaľovaním rastu svetovej ekonomiky.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.12 h SEČ 67,87 USD (59,60 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o jeden cent. Počas štvrtkového obchodovania (21. 3.) cena Brentu vzrástla nakrátko na 68,69 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota za posledné štyri mesiace.

Cena americkej ľahkej ropy WTI síce klesla, rozsah poklesu bol však podobne ako pri raste ceny Brentu minimálny. Cena WTI dosiahla 59,95 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená pokles o tri centy. Aj cena tejto ropy zaznamenala vo štvrtok rast na 4-mesačné maximum, keď dosiahla 60,39 USD za barel.

(1 EUR = 1,1387 USD)