Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje okolo 29 USD za barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V utorok sa ceny znížili aj napriek správam o dohode medzi producentskými krajinami o zmrazení produkcie.

Singapur 17. februára (TASR) - Ceny ropy prakticky stagnujú. Americká ropa WTI dnes ráno mierne klesla a predáva sa okolo 29 USD (25,97 eura) za barel a cena ropy Brent sa len mierne zvýšila a obchoduje sa nad 32 USD za barel. V utorok sa ceny znížili aj napriek správam o dohode medzi producentskými krajinami o zmrazení produkcie. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.44 SEČ predával po 28,98 USD. To je o 6 centov menej ako v utorok (16. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka oslabil o 40 centov na alebo 1,4 % a uzavrel na úrovni 29,04 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 2 centy na 32,20 USD za barel.

Podľa obchodníkov je dnešný vývoj reakciou trhu na utorkové straty. Producentské krajiny Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sa pre nízke ceny dohodli, že nebudú ďalej zvyšovať ťažbu. Keďže trh špekuloval o znížení nadmernej produkcie, ceny sa po správach o dohode dostali pod tlak.

Navyše je ešte stále otvorené, ako sa bude správať Irán. Dnes by sa malo konať stretnutie ministrov ropného priemyslu, Iránu, Venezuely a Iraku. Irán prednedávnom po zrušení západných sankcií ohlasoval, že produkciu postupne zvýši a aj v utorok boli jeho predstavitelia skeptickí ohľadom obmedzenia ťažby.

(1 EUR = 1,1166 USD)