Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa vo štvrtok o 7.54 h SEČ predával po 52,01 USD (45,61 eura).

Singapur 17. januára (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Prispel k tomu nárast jej produkcie v USA na nový rekord a zároveň aj zvýšenie zásoby pohonných hmôt v Spojených štátoch, ktoré prekonalo odhady expertov.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko sa síce vlani dohodli na obmedzení svojej ťažby, aby podporili rast cien ropy, ale producenti z USA sa k nim nepripojili. A vďaka vyšším cenám komodity svoju ťažbu, naopak, zvyšujú.

Americký úrad pre energetiku (EIA) uviedol, že minulý týždeň dosiahla produkcia ropy v USA nový rekord 11,9 milióna barelov denne, a aj export stúpol na rekordných takmer 3 milióny barelov/deň.

A zároveň zásoby pohonných hmôt v USA aj minulý týždeň vzrástli, už štvrtý týždeň po sebe a viac, ako predpovedali analytici.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa vo štvrtok o 7.54 h SEČ predával po 52,01 USD (45,61 eura). To bolo 30 centov menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 25 centov na 61,07 USD za barel.

(1 EUR = 1,1389 USD)