Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Singapur 18. apríla (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa vo štvrtok o 7.35 h SELČ predával po 82,87 USD (77,90 eura). To bolo o 18 centov alebo 0,22 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 27 centov alebo 0,31 % na 87,56 USD za barel.

Dopyt po palivách je tento rok nižší, ako sa očakávalo. V USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete, jej zásoby minulý týždeň vzrástli o 2,7 milióna barelov na 460 miliónov barelov. A hospodársky rast v Číne, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom ropy, slabne.

Investori zároveň počítajú s možnosťou, že Izrael rázne odpovie na iránsky útok raketami a dronmi z 13. apríla, ktorý bol údajne reakciou na zabitie iránskych vojenských vodcov Izraelom na sýrskom konzuláte 1. apríla. Irán je podľa údajov Reuters tretím najväčším producentom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

(1 EUR = 1,0638 USD)