Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Po prudkom raste ceny ropy opäť klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cena WTI sa pohybuje okolo 49,5 USD.

Londýn 2. apríla (TASR) - Po stredajšom prudkom raste ceny ropy dnes opäť klesli, keď sa pozornosť trhov opätovne obrátila na rokovania Iránu a svetových veľmocí o riešení iránskeho jadrového programu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šesť svetových mocností a Irán predĺžili rokovania o iránskom jadrovom programe o ďalší deň po tom, ako pôvodný termín na ukončenie rozhovorov a dosiahnutie predbežnej dohody vypršal 31. marca. Prípadná dohoda by umožnila zmiernenie sankcií voči Teheránu a postupné zvýšenie dodávok ropy na svetové trhy, aj keď viacerí analytici pochybujú o úspešnom závere rokovaní či (v prípade úspechu) výraznejšom zvýšení dodávok komodity na trh.

V stredu (1. apríla) na záver obchodovania sa ceny ropy prudko zvýšili a prerušili trojdňové obdobie poklesu, keď zareagovali na informácie amerického ministerstva energetiky o produkcii ropy. Ministerstvo uviedlo, že pokles počtu vrtných zariadení v USA v predchádzajúcom období viedol minulý týždeň k poklesu produkcie ropy v Spojených štátoch. Podľa Reuters to bol prvý pokles produkcie od konca decembra minulého roka. Dnes sa však pozornosť trhov opäť presunula na švajčiarske mesto Lausanne a rozhovory s Iránom a ceny ropy išli opäť nadol.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 6.08 h SELČ o 37 centov na 56,73 USD (52,75 eura) za barel (159 litrov). Na záver stredajšieho obchodovania vzrástla cena Brentu o 1,99 USD.

Cena americkej ľahkej ropy klesla o 50 centov na 49,59 USD/barel. V predchádzajúci deň vzrástla na záver obchodovania až o 2,49 USD.

(1 EUR = 1,0755 USD)