Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy zaznamenali minimálne zmeny

Foto: TASR/AP

Brent sa drží okolo 46 USD.

Londýn 26. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes nabrali rozdielny kurz, no zmeny boli minimálne. Zatiaľ čo cena Brentu zaznamenala mierny pokles, cena americkej ropy WTI sa posunula mierne nahor, keď ju čiastočne podporil pokles počtu aktívnych ťažobných zariadení v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 6.25 h SEČ o 11 centov na 46,06 USD (43,51 eura) za barel (159 litrov) v dôsledku obáv z ďalšieho zvýšenia zásob na trhu. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž aj naďalej pokračuje vo vysokej produkcii s cieľom udržať si svoj podiel na trhu.

Na druhej strane, cena americkej WTI vzrástla o 11 centov na 43,15 USD/barel po tom, ako ju pozitívne ovplyvnil o niečo slabší než očakávaný rast zásob ropy v USA za minulý týždeň, ako aj informácia o ďalšom poklese aktívnych ťažobných zariadení v USA. Ropné zásoby vzrástli v týždni do 20. novembra o jeden milión barelov, zatiaľ čo trh očakával zvýšenie o 1,2 milióna barelov.

Navyše, počet aktívnych ťažobných zariadení minulý týždeň klesol. V posledných 13 týždňoch tak počty ťažobných zariadení boli zredukované v 12 z nich.

(1 EUR = 1,0586 USD)