Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula k 49,50 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťažobná aktivita v USA zaznamenala minulý týždeň oslabenie, keď počet aktívnych ropných vrtov klesol o dva. To je prvý pokles ich počtu od januára.

Londýn 3. júla (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula k 49,50 USD za barel (159 litrov). Prispela k tomu najmä informácia, že ťažba ropy v USA sa zmiernila.

Ťažobná aktivita v USA zaznamenala minulý týždeň oslabenie, keď počet aktívnych ropných vrtov klesol o dva. To je prvý pokles ich počtu od januára. Navyše trhy podporila aj správa amerického ministerstva energetiky, že produkcia ropy v krajine počas apríla klesla, čo znamenalo prvý mesačný pokles od začiatku roka. Podľa analytikov je však situácia na trhu aj naďalej napätá. Aj keď počet aktívnych ťažobných vrtov minulý týždeň klesol, oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ich o vyše 100 % viac.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 17.31 h SELČ o 69 centov na 49,46 USD (43,50 eura) za barel. Za minulý týždeň zaznamenala rast o 5,2 %, čo predstavuje prvý týždenný rast za posledných šesť týždňov.

Zvýšila sa aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Cena tejto ropy s augustovým kontraktom vzrástla o 75 centov na 46,79 USD za barel.