Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli iba mierne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa obchodníkov okrem prerušenia dodávok líbyjskej ropy ceny komodity podporili aj správy o poklese zásob benzínu v USA.

Londýn 30. marca (TASR) - Ceny ropy dnes pokračovali v raste, ale iba minimálnom. Na jednej strane na trhy naďalej pôsobí fakt, že v dôsledku nových bojov v Líbyi došlo k prerušeniu dodávok z krajiny, na strane druhej však rozsah rastu obmedzilo ďalšie zvýšenie zásob ropy v USA.

Podľa obchodníkov okrem prerušenia dodávok líbyjskej ropy ceny komodity podporili aj správy o poklese zásob benzínu v USA. Tie klesli minulý týždeň o 3,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici počítali s poklesom len o 1,9 milióna barelov.

Negatívom však boli informácie o raste ropných zásob v Spojených štátoch na nový rekord. Zásoby ropy v USA sa v minulom týždni zvýšili o 867.000 barelov na rekordných takmer 534 miliónov barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 9.35 h SELČ o 3 centy na 52,45 USD (48,80 eura) za barel. Iba mierne sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom. Dosiahla 49,62 USD/barel, čo oproti stredajšej (29.3.) uzávierke znamená rast o 11 centov.