Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli o viac ako 6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v marci sa dnes ráno predával po 31,44 amerických dolárov.

New York 22. januára (TASR) - Ceny ropy dnes výrazne vzrástli, o viac ako 6 %, a prekročili hranicu 31 USD za barel. Trhy tak zareagovali na vyhlásenie prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, že v marci zváži ďalšie stimuly na podporu ekonomiky eurozóny. A tiež na mrazivé počasie, ktoré zvyšuje dopyt po vykurovacom oleji. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v marci sa dnes ráno o 17.20 SEČ predával po 31,44 USD (29,09 eura). To je o 1,91 USD alebo 6,47 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze.

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes vzrástla o 1,94 USD alebo 6,63 % na 31,19 USD za barel.

Kvantitatívne uvoľňovanie funguje,vyhlásil Coeuré na Svetovom ekonomickom fóre

Program nákupu aktív Európskej centrálnej banky (ECB), tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), funguje a pomohol priniesť "obrovské zlepšenie" na kapitálové trhy v eurozóne. Vyhlásil dnes Benoit Coeuré, člen Rady guvernérov ECB a guvernér francúzskej centrálnej banky, na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose. Informovala o tom agentúra Reuters.

Coeuré vo svojom prejave na WEF povedal, že ECB sa nevzdáva a je odhodlaná tlačiť mieru inflácie v eurozóne späť k svojej cieľovej úrovni 2 %.

V Davose dnes vystúpil aj predseda predstavenstva banky UBS a bývalý šéf nemeckej Bundesbank Axel Weber, podľa ktorého centrálne banky vo svete "pokúšajú osud", keď znižujú úroky hlbšie do záporného pásma.

Miera inflácie v eurozóne je veľmi nízka a pohybujte sa hlboko pod inflačným cieľom ECB. Vlani v decembri dosiahla medziročná miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, len 0,2 %. Dôvodom sú nízke ceny ropy.

ECB sa preto snaží nákupom aktív eurozóny podporiť hospodársky rast euroregiónu a naštartovať infláciu. Prezident banky Mario Draghi však vo štvrtok (21.1.) upozornil, že miera inflácie zostane v najbližšom období veľmi nízka, prípadne sa prepadne do záporných čísiel a ožije až ku koncu roka.

Moody's možno zníži rating 120 ropných a plynárenských spoločností

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zaradila 120 spoločností pôsobiacich v ropnom sektore do systému prehodnocovania, čo znamená, že v nasledujúcom období hrozí podnikom zníženie ratingu. Dôvodom sú dlhodobo nízke ceny ropy, ktoré negatívne zasahujú do hospodárenia firiem. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

Podľa TASS Moody's zaradila do režimu prehodnocovania celkovo 32 podnikov z regiónu EMEA (Európa, Blízky východ, Afrika) pôsobiacich v oblasti prieskumu a ťažby ropy a v službách pre ropný priemysel. Medzi spoločnosťami na tomto zozname sú na napríklad britsko-holandský ropný koncern Royal Dutch Shell, francúzska firma Total alebo nórska Statoil. Z ruských spoločností sú na zozname Gazprom, Lukoil, Rosnefť a ďalšie.

Okrem toho Moody's prehodnocuje aj 69 prieskumných a ťažobných spoločností z USA.

Cena ropnej zmesi Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny iných druhov ropy, sa tento týždeň prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2003. Začiatkom týždňa sa krátko predávala len za 26,19 USD (24,23 eura) za barel (159 litrov).

Dôvodom sú nadmerné dodávky ropy na svetové trhy. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v utorok 19. januára upozornila, že po zrušení ekonomických sankcií proti Iránu a jeho návrate na trhy s ropu sa nadmerné dodávky ešte zvýšia. A hoci dopyt po rope dnes ožil, vďaka čomu sa jej podarilo zmazať časť strát a jej ceny vzrástli, stále sú však o 17 % nižšie ako na začiatku roka a za uplynulé tri mesiace klesli o 38 %.