Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli o vyše 3 %, cena Brentu prekročila 74 USD/barel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V pondelok sa pritom ceny ropy prepadli zhruba o 4 %.

New York 13. júna (TASR) - Po výrazných stratách počas pondelkového (12. 6.) obchodovania sa ceny ropy v utorok zotavili a vzrástli o viac než 3 %. Cena ropy Brent vzrástla nad 74 USD a cena americkej WTI nad 69 USD za barel (159 litrov). Náladu na ropných trhoch podporilo najmä rozhodnutie čínskej centrálnej banky znížiť krátkodobú úrokovú sadzbu s cieľom podporiť ekonomiku. To by mohlo podporiť dopyt po rope. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 19.04 h SELČ 74,34 USD (68,88 eura) za barel. Oproti pondelkovej uzávierke to znamená rast o 2,50 USD (3,48 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom dosiahla 69,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 2,34 USD alebo 3,49 %.

Trhy reagovali najmä na rozhodnutie čínskej centrálnej banky znížiť 7-dňovú reverznú repo sadzbu z 2 % na 1,9 %. Banka tak urobila prvýkrát od augusta minulého roka.

V pondelok sa pritom ceny ropy prepadli zhruba o 4 %. Aj v tomto prípade ich čiastočne ovplyvnili informácie z Číny, konkrétne nepriaznivé ekonomické údaje zverejnené minulý týždeň.