Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli zhruba o 2 %, cena Brentu prekonala 90 USD za barel

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 15.32 h SELČ 90,57 USD (83,85 eura) za barel.

New York 5. septembra (TASR) - Ceny ropy vzrástli v utorok približne o 2 %, pričom cena Brentu prekročila 90 USD za barel (159 litrov). Trhy tak zareagovali na najnovšie informácie zo strany kľúčových producentov Saudskej Arábie a Ruska, ktoré oznámili, že svoje dobrovoľné produkčné/vývozné škrty predlžujú až do konca roka. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 15.32 h SELČ 90,57 USD (83,85 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 1,57 USD (1,76 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom dosiahla 87,49 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcu uzávierkou to predstavuje rast o 1,94 USD, alebo 2,27 %.

Náladu na trhoch ovplyvnilo najmä nové oznámenie Saudskej Arábie, ktorá uviedla, že svoj program dobrovoľnej redukcie ťažby v rozsahu jeden milión barelov denne predlžuje o tri mesiace až do konca roka. Pôvodne sa čakalo, že dobrovoľné produkčné škrty, ktoré Rijád začal realizovať od júla, predĺži iba do konca októbra. Tlačová agentúra Saudskej Arábie SPA dodala, že vláda bude situáciu na trhu sledovať a každý mesiac prehodnocovať.

Navyše, k Rijádu sa pripojilo aj Rusko. To oznámilo predĺženie svojho dobrovoľného programu obmedzovania exportu ropy. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v utorok uviedol, že Moskva predĺži svoje vývozné škrty v objeme 300.000 barelov denne do konca tohto roka. Cieľom je podľa neho "udržanie stability a rovnováhy" na ropných trhoch.

(1 EUR = 1,0801 USD)