Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli v reakcii na zámer BoJ zvýšiť nákup dlhopisov

Foto: TASR/AP

Ide o prvé rozšírenie programu japonskej centrálnej banky od apríla tohto roka. Dôvodom je klesajúci globálny dopyt v dôsledku európskej dlhovej krízy, a najnovšie aj napäté vzťahy s Čínou.

Singapur 19. septembra (TASR) - - Ceny ropy dnes stúpli v reakcii na oznámenie japonskej centrálnej banky, že zvýši objem nákupu dlhopisov a napumpuje tak ďalšie peniaze do ekonomiky, aby podporila jej rast.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri sa dnes krátko popoludní v Singapure predával za 112,58 USD (86,24 eura), čo je o 55 centov viac, ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom, ktorý vyprší vo štvrtok 20. septembra, vzrástla o 62 centov na 95,91 USD za barel.

Ide o prvé rozšírenie programu BoJ od apríla tohto roka. Dôvodom je klesajúci globálny dopyt v dôsledku európskej dlhovej krízy, a najnovšie aj napäté vzťahy s Čínou, ktorá je jedným z kľúčových obchodných partnerov Japonska.

Centrálna banka v Tokiu dnes podľa očakávania oznámila, že ponecháva kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 0 až 0,1 %.

Hrubý domáci produkt Japonska za tri mesiace do konca júna vzrástol medziročne len o 0,7 %, čo bol o polovicu slabší výkon, ako vláda pôvodne odhadovala. Na príčine je slabý odbyt japonských firiem, ktoré závisia od vývozu do zahraničia.