Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy zaznamenali ďalší rast, cena WTI prekonala 50 USD/barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa FED by spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky mohol ovplyvniť ekonomické vyhliadky USA

Singapur 9. októbra (TASR) - Ceny ropy v Ázii zaznamenali výrazný rast, pričom cena americkej ropy WTI sa dostala nad 50 USD za barel (159 litrov). Dôvodom rastu boli informácie, že ceny komodity by mohli v budúcich rokoch rásť a navyše, záznam z rokovania vedenia americkej centrálnej banky ukázal, že banka sa pravdepodobne nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri sa zvýšila do 7.52 h SELČ o 80 centov na 50,23 USD (44,63 eura) za barel. Počas obchodovania sa cena WTI dostala až na 50,58 USD/barel, čo je najvyššia hodnota od 22. júla. Za celý týždeň smeruje k takmer 11-% rastu, čo by bol najvýraznejší týždenný rast pre túto ropu od augusta.

Cena Brentu vzrástla o 63 centov na 53,68 USD/barel. V priebehu obchodovania sa dostala až na 54 USD/barel. Analytici očakávajú, že za celý týždeň by cena ropy Brent mohla vzrásť takmer o 12 %. Ak by sa tak stalo, bol by to najvýraznejší týždenný rast ceny Brentu od začiatku roka 2009.

K zvýšeniu cien prispela najmä prognóza spoločnosti PIRA Energy Group, ktorá v minulom roku predpovedala pokles cien ropy. Teraz očakáva, že ceny komodity by do konca roka 2016 mohli vzrásť na 70 USD/barel a v roku 2017 na 75 USD/barel.

Okrem toho ceny ropy podporil aj záznam z ostatného rokovania Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý ukázal, že podľa banky by spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky mohol ovplyvniť ekonomické vyhliadky USA. To by mohlo znamenať, že k zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo dôjsť neskôr.