Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ceny španielskych výrobcov sa aj v marci prepadli o vyše 8 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ceny španielskych výrobcov klesli v marci medziročne o 8,2 % po nahor revidovanom poklese za február na úrovni 8,5 %, uviedol vo štvrtok INE.

Madrid 25. apríla (TASR) - Ceny španielskych producentov pokračovali minulý mesiac v poklese o viac než 8 %, tempo poklesu sa však oproti februáru spomalilo po tom, ako údaje za február boli revidované smerom nahor. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje španielskeho štatistického úradu INE.

Ceny španielskych výrobcov klesli v marci medziročne o 8,2 % po nahor revidovanom poklese za február na úrovni 8,5 %, uviedol vo štvrtok INE. Februárové údaje predstavovali najvýraznejší pokles cien producentov od septembra 2023, v ktorom klesli o 8,6 %.

Aj v marci sa pod pokles cien výrobcov podpísalo najmä zníženie cien energií. Tie klesli minulý mesiac oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 24,6 %. Aj ceny polotovarov sa znížili, konkrétne o 4,9 %. Naopak, vzrástli ceny spotrebného tovaru, ako aj kapitálových tovarov. V prvom prípade sa zvýšili o 3,9 % a v druhom o 2,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny španielskych výrobcov znížili o 2,2 %. Tempo poklesu sa tak spomalilo o 0,4 percentuálneho bodu.