Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny výrobcov v eurozóne klesli aj vo februári

Foto: Andrej Galica

Podľa prvého odhadu Eurostatu ceny výrobcov v eurozóne klesli vo februári oproti prvému mesiacu roka o 1 %.

Luxemburg 4. apríla (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali vo februári v poklese, pričom tempo poklesu sa mierne zrýchlilo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu ceny výrobcov v eurozóne klesli vo februári oproti prvému mesiacu roka o 1 %. V januári zaznamenali pokles o 0,9 %. V celej Európskej únii klesli v obidvoch mesiacoch o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny producentov v menovom bloku o 8,3 % a v prípade celej EÚ o 8,1 %. V tomto prípade sa tempo poklesu spomalilo, keď v januári pokles cien priemyselných výrobcov v eurozóne dosiahol 8,6 % a v EÚ 8,4 %.

Pod zrýchlenie poklesu cien producentov v menovej únii sa veľkou mierou podľa Eurostatu podpísali ceny energií. Tie klesli medzimesačne o 3,5 % a medziročne o 21,1 %. V EÚ klesli ceny energií oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3,1 % a medziročne o 19,6 %.

V rámci členských krajín Európskej únie najviac klesli ceny výrobcov v medzimesačnom porovnaní v Estónsku (-7,2 %), na Slovensku (-5,6 %) a v Írsku, kde pokles dosiahol 4,2 %. Najvýraznejší rast zaznamenali v Belgicku (1,4 %), Luxembursku (0,8 %) a potom v Maďarsku, kde sa zvýšili o 0,7 %.

V porovnaní s februárom minulého roka najviac klesli ceny priemyselných producentov na Slovensku, a to o 25,5 %. Nasledovali Írsko s poklesom cien o 24,2 % a Taliansko s poklesom o 14,2 %. Rast zaznamenali v Luxembursku (17,2 %) a na Malte, kde vzrástli o 0,7 %.