Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny výrobcov v eurozóne v júni medziročne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Hlavným dôvodom bolo zlacnenie energií.

Luxemburg 4. augusta (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov sa v júni v eurozóne i v Európskej únii (EÚ) medzimesačne znížili o 0,1 %. Hlavným dôvodom bolo zlacnenie energií. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

V medziročnom porovnaní ceny výrobcov v eurozóne v júni klesli o 2,2 % (po 2-% znížení v máji) a v EÚ o 2,7 %. Bez započítania energií sa ceny výrobcov v júni v eurozóne medziročne znížili o 0,4 % po 0,3-% poklese v máji a v celej únii o 0,3 % rovnako ako v máji.

V medzimesačnom porovnaní ceny v energickom sektore v eurozóne klesli o 0,2 %, ceny medzitovarov a tovarov krátkodobej spotreby stagnovali a ceny kapitálových tovarov a tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 0,1 %. Ceny bez započítania energií stagnovali.

Spomedzi krajín EÚ zaznamenali najprudší medzimesačný pokles cien priemyselných výrobcov v júni Litva (-1,5 %), Dánsko, Slovensko a Švédsko (vo všetkých krajinách -0,9 %). Naopak, najviac sa zvýšili v Španielsku (+0,9 %), Estónsku (+0,6 %), Maďarsku (+0,5 %) a Poľsku (+0,4 %).

V medziročnom porovnaní ceny v energetickom sektore v eurozóne klesli o 7 %, o 1,1 % sa znížili ceny tovarov krátkodobej spotreby a o 0,6 % ceny medzitovarov. Ceny kapitálových tovarov sa zvýšili o 0,7 % a ceny tovarov dlhodobej spotreby o 1 %.