Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čerpať eurofondy bude môcť aj farmár podnikajúci cez právnickú osobu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

"Vypracovanie tohto návrhu vyplynulo predovšetkým z delegovaného nariadenia Európskej komisie," uviedol agrorezort.

Bratislava 29. mája (TASR) - Čerpať eurofondy bude môcť aj mladý farmár podnikajúci cez právnickú osobu v poľnohospodárskej prvovýrobe, ak tá spĺňa definíciu mladého poľnohospodára. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Návrh 1. modifikácie Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2020, ktorý prerokuje v stredu (3.6.) na svojej schôdzi vláda SR.

"Vypracovanie tohto návrhu vyplynulo predovšetkým z delegovaného nariadenia Európskej komisie, na základe ktorého sa zvyšuje príspevok EÚ na PRV na obdobie 2014 až 2020 z úrovne približne 1,545 miliardy eur na približne 1,559 miliardy eur," zdôvodnil agrorezort.

Návrh 1. modifikácie PRV vyplynul podľa MPRV taktiež z rozsudku Súdneho dvora, podľa ktorého vylúčenie mladých poľnohospodárov, ktorí začnú pôsobiť v poľnohospodárskom podniku, z okruhu možných príjemcov podpory pre začatie činnosti iba z toho dôvodu, že na takúto činnosť využívajú právnickú osobu, by mohlo zasahovať do zásady zákazu diskriminácie stanovenej v Zmluve o fungovaní EÚ.

Suma 14,42 milióna eur, o ktorú sa teda zvyšuje príspevok EÚ na PRV, sa podľa návrhu 1. modifikácie PRV prerozdelí medzi podopatrenie Podpora investícií do vytvárania a rozvoja nepoľnohospodárskych činností (10,42 milióna eur) a opatrenie Základné služby a obnova dedín vo vidieckych oblastiach (4 milióny eur).

"Oprávnený žiadateľ v rámci podopatrenia Podpora na začatie podnikateľskej činnosti pre mladých poľnohospodárov sa zároveň rozširuje o právnickú osobu podnikajúcu v poľnohospodárskej prvovýrobe, ktorá spĺňa definíciu mladého poľnohospodára," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.