Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čerpanie väčšiny eurofondov SR je pozastavené

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort financií chyby odstraňuje.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Európska komisia pozastavila Slovensku čerpanie eurofondov vo väčšine operačných programov (OP) končiaceho sa sedemročného obdobia. To, o čom sa na jar hovorilo len ako o hrozbe, sa už premietlo do praxe a Ministerstvo financií SR tvrdí, že nezrovnalosti od polovice mája odstraňuje.

"Z 10 opatrení sme už tri splnili, štyri sme čiastočne splnili a zvyšné plníme priebežne. Aj vďaka tomu boli odblokované platby pri OP Vzdelávanie," uviedol v reakcii pre TASR tlačový odbor rezortu. Z 11 operačných programov z rokov 2007 až 2013 stopla komisia Slovensku platby v deviatich, bez prerušenia fungujú programy zamerané na životné prostredie a zamestnanosť.

Ministerstvo zdôrazňuje, že financovanie projektov a vyplácanie peňazí konečným prijímateľom ohrozené nie je. Pozastavenie platieb označuje za bežné riešenie nápravy aj v minulosti, keď bol napríklad v roku 2012 dočasne prerušený tok finančných zdrojov pre päť operačných programov. Opatrenia prijaté rezortom financií v rámci akčného plánu by mala komisia zhodnotiť na jeseň a zároveň rozhodnúť o odblokovaní platieb.

Dôvody rezort neuvádza

Dôvody pozastavenia programov rezort neuvádza. Európski audítori kontrolovali vzorku eurofondových projektov, ktoré už predtým dvojstupňová slovenská kontrola uznala za bezchybné. Médiá upozornili na to, že vo väčšine z nich našli závažné pochybenia týkajúce sa nadhodnocovania cien, chýb vo verejnom obstarávaní či samotného výberového procesu. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v tejto súvislosti odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly a avizoval zmeny v systéme auditu.

Informáciu o prerušení platieb z eurofondov, ktorú obsahuje správa o čerpaní fondov za prvý polrok 2014 z dielne Úradu vlády SR pripravená na jedno z najbližších rokovaní kabinetu, priniesol portál Aktuálne.sk. Správa vyčísľuje, že Slovensku sa k 30. júnu podarilo vyčerpať vyše 6,36 miliardy eur, čo predstavuje 55,42 % z viac ako 11 miliárd eur určených na aktuálne obdobie. V novom programovom období 2014 až 2020 dostane SR na projekty z eurofondov ďalších takmer 15 miliárd eur.