Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Česi míňajú stále viac, rast tržieb v maloobchode sa zrýchlil na 6,6 %

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Opätovne sa najviac darilo e-shopom, ktorým tržby oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli takmer o pätinu.

Praha 4. augusta (TASR) - Maloobchodné tržby bez započítania áut zaznamenali v Českej republike v júni medziročné zrýchlenie rastu na 6,6 % z májovej hodnoty 5,7 %, keď Česi vo zvýšenej miere míňali prakticky pri všetkých kategóriách tovarov. Opätovne sa najviac darilo e-shopom, ktorým tržby oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli takmer o pätinu. Uviedol to dnes Český štatistický úrad.

Tržby za nepotravinové produkty vzrástli medziročne o 8 % a za pohonné látky o 7,6 %. Tržby za potraviny boli vyššie o 4,3 %. Česi viac míňali napríklad na oblečenie a obuv, športové vybavenie alebo elektroniku.

Podľa ekonóma spoločnosti Cyrrus Lukáša Kovandu je za tým optimizmus v súvislosti s finančnou situáciou spotrebiteľov, ako aj pozitívne vyhliadky na nadchádzajúce mesiace. "Ľudia si jednoducho môžu dovoliť viac než minulý rok míňať na veci, ktoré nevyhnutne nepotrebujú," povedal Kovanda.

Naďalej rastie aj nákup cez internet. "Nákup cez internet zaznamenáva dlhodobo najrýchlejší rast, a rastie dokonca výrazne viac než v krajinách západnej Európy. Internet už ovláda takmer pätinu maloobchodu a rozhodne ešte nepovedal svoje posledné slovo, pretože tam zostáva niekoľko ešte nie úplne zaplnených segmentov. Od hobby marketov až po diskonty," uviedol ekonóm ČSOB Petr Dufek.

Ekonóm odhaduje, že rozmach nakupovania bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch. Vychádza zo zrýchľovania sa rastu miezd a poklesu nezamestnanosti. Maloobchodný obrat tak podľa neho tento rok dosiahne nové historické maximum a spotreba domácností bude hlavným motorom dopytu v ekonomike. "Nič na tom najskôr nezmení ani mierne zvýšenie úrokových sadzieb ČNB," odhaduje Dufek.