Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Česi sa boja kontroly ČNB, záujem o hypotéky trhol tohtoročné maximum

Ilustračné foto. Foto: Zuno

Ako ukazuje Fincentrum Hypoindex, Česi si v máji zobrali hypotéky v hodnote 21,16 miliardy Kč (805,48 milióna eur), čo predstavuje najväčší objem od začiatku roka.

Praha 28. júna (TASR) - Hrozba, že Česká národná banka (ČNB) bude môcť vďaka novému zákonu prísnejšie krotiť hypotéky, prilákala do českých bánk zástupy ľudí. Pravdepodobne v obave, aby pre tvrdšie pravidlá na získanie úveru na bývanie vôbec dosiahli. A najskôr aj preto, aby si stihli lacnejšie požičať. Ako ukazuje Fincentrum Hypoindex, Česi si v máji zobrali hypotéky v hodnote 21,16 miliardy Kč (805,48 milióna eur), čo predstavuje najväčší objem od začiatku roka.

Lenže osud novely zákona o ČNB, ktorá má centrálnej banke dať možnosť záväzne stanoviť hraničné parametre hypoték, je neistý. Nie je vôbec jasné, či sa ňou poslanci budú na aktuálnej schôdzi zaoberať a či ju do volieb stihnú schváliť. Ak sa tak nestane, bude zákon potrebné predložiť znova. A dovtedy by sa na úprave úverov na bývanie nič nemenilo.

Niektorí poslanci tvrdia, že prísnejšie pravidlá zhoršia mladým prístup k hypotékam. ČNB ale chce mať k dispozícii nástroj, aby mohla zasiahnuť proti nezdravému vývoju.

"Celá táto debata má jediný zmysel. A to vytvárať podmienky, v ktorých sa generuje viac hypoték. Ľudia si ich berú, pretože si myslia, že je to ich posledná možnosť," povedal bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Odmieta aj argumentáciu nedostupnosti bývania pre mladých.

"Keď sa ľudia v mladom veku zadlžia na 100 % hodnoty nehnuteľnosti, idú do obrovského rizika. Rovnako sa dá argumentovať, že prečo by sme mali zaťažovať mladých vodičov povinným ručením. Veď, keby ho neplatili, mohli by si kúpiť lacnejšie auto a skôr," tvrdí Singer.

Centrálna banka pritvrdila už niekoľkokrát. Od apríla si klienti musia pripraviť najmenej 10 % vlastných zdrojov (alebo si požičať inde), navyše, banky môžu hypotéky, ktoré prekročia 80 % hodnoty nehnuteľnosti, poskytnúť obmedzenému okruhu klientov. V júni ČNB naznačila, že banky by mali u klientov pozornejšie sledovať podiel dlhov k ich príjmom. Keď zákon prejde, budú banky musieť dodržiavať maximálne limity, inak dostanú pokutu.