Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Česi sú proti novému rozširovaniu viníc v EÚ

Ilustračné fotoFoto: TASR

Únia vynaložila v rokoch 2008 až 2011 na likvidáciu viníc v krajinách EÚ asi miliardu eur.

Praha 5. marca (TASR) - Moravskí a českí vinári sa obávajú prílevu lacných a nekvalitných vín z vinohradov vysadených v Európskej únii po roku 2015, v ktorom má skončiť zákaz ich rozširovania. Zákaz síce môžu jednotlivé štáty na svojom území predĺžiť o tri roky, českí vinári a ministerstvo poľnohospodárstva však chcú, aby zákaz zostal v platnosti v celej únii. Pokúsia sa o to na rokovaní Generálneho riaditeľstva EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ktoré sa začne v apríli.

Hovorca ministerstva Jan Žáček uviedol, že liberalizácia práv na výsadbu viníc odštartuje ťažko kontrolovaný nárast výsadby viniča a s tým spojenú produkciu hrozna. Predpokladá sa, že víno vyrobené z hrozna pestovaného na nových plochách s cieľom jeho veľkej produkcie bude nízkej kvality.

Tajomník Zväzu vinárov Martin Půček sa domnieva, že nové rozhodnutie bude závisieť od toho, ako sa zhodnotí posledná reforma v sektore z roku 2008. Vtedy sa vedenie únie rozhodlo dotovať likvidáciu starých viníc. Liberalizácia by mala prispieť k postupnému presunu viníc na roviny, k poklesu ručnej práce a zvýšeniu industrializácie vinárstva, ktorá má vplyv na kvalitu vína.


Únia vynaložila v rokoch 2008 až 2011 na likvidáciu viníc v EÚ asi miliardu eur. V roku 2006 bolo v EÚ 7,81 milióna hektárov (ha) viníc, v roku 2009 ich bolo 7,64 milióna ha. Údaje za roky 2009 a 2010 nie sú zatiaľ k dispozícii.

Česko je proti rozširovaniu plôch viníc. Na území terajšej Českej republiky sa rozloha viníc za posledných 90 rokov podľa Českého štatistického úradu takmer strojnásobili. Produkcia rástla ešte rýchlejšie, štvornásobne. Kým v roku 1920 boli vinice na 6000 ha, v roku 2010 ich už mala krajina vyše 17.000 ha. Ich plocha sa výrazne rozšírila v rokoch 2003 a 2004, teda pred vstupom Česka do EÚ, o 7000 ha. Česko si vyrokovalo rezervu ich rozšírenia asi o 1000 ha, ale vinári či investori o jej využitie neprejavili väčší záujem.