Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika tento rok vzrastie o 3,8 %

Na snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

OECD prognózuje, že hrubý domáci produkt krajiny tento rok stúpne o 3,8 %. Expanzia by sa na budúci rok mala spomaliť na 3,2 %. Jednou z príčin ochladzovania tempa rastu je nedostatok pracovnej sily.

Praha/Paríž 16. júla (TASR) - Česká ekonomika prosperuje, čo sa prejavuje vysokou zamestnanosťou, rastom exportu a poklesom vládneho dlhu. Krajina by sa mala sústrediť na zvýšenie kvalifikácie pracovnej sily a inovácie, čo by viedlo k zlepšeniu ponuky pracovnej sily na trhu práce a nárastu produktivity, rovnako ako k zníženiu chudoby a nerovnosti a podpore zelenej ekonomiky, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej správe o Česku.

OECD prognózuje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny tento rok stúpne o 3,8 %. Expanzia by sa na budúci rok mala spomaliť na 3,2 %. Jednou z príčin ochladzovania tempa rastu, ktoré v roku 2017 dosiahlo 4,6 %, je nedostatok pracovnej sily.

Medzi ďalšie výzvy patrí zdražovanie rezidenčných nehnuteľností, rýchle starnutie populácie a nízke mzdy, ktorých rast sa však zrýchľuje. Priemerná životná úroveň sa v Česku postupne zvyšuje, keď HDP na obyvateľa v roku 2017 dosiahol 82 % priemeru krajín OECD.