Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika vzrástla v minulom roku o viac než 3 percentá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa hlavného ekonóma Českej bankovej asociácie Jakuba Seidlera sú čísla Českého štatistického úradu nad očakávanie priaznivé.

Praha 1. februára (TASR) - Po poklese v roku 2020 zaznamenala česká ekonomika vlani rast o viac než 3 %. Poukázali na to predbežné údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). Napriek tomu však výkon z predkrízového roka 2019 ešte nedosiahla.

Ako uviedol server novinky.cz, ktorý sa odvolal na údaje ČSÚ, hrubý domáci produkt (HDP) Česka vzrástol v roku 2021 o 3,3 %. Vo 4. štvrťroku dosiahol medziročný rast 3,6 % a medzikvartálny 0,9 %.

"Napriek rastu ekonomiky sa výkon z roka 2019 ešte dosiahnuť nepodarilo. Rast ťahal výhradne domáci dopyt. Najviac k tomu prispeli výdavky domácností na konečnú spotrebu a zmena zásob," povedal Vladimír Kermiet, riaditeľ odboru národných účtov ČSÚ.

Z odvetví sa pod rast HDP podpísal najmä priemysel, okrem neho však aj obchod a doprava. Čiastočne k rastu ekonomiky prispeli služby v oblasti ubytovania a pohostinstva či zdravotná a sociálna starostlivosť.

Medzikvartálne rast podporil najmä zahraničný dopyt. Na tom sa podľa analytika spoločnosti Akcenta Miroslava Nováka podpísala lepšia situácia v automobilovom priemysle.

Podľa hlavného ekonóma Českej bankovej asociácie Jakuba Seidlera sú čísla ČSÚ nad očakávanie priaznivé. Napríklad ministerstvo financií vo svojej poslednej prognóze očakávalo stagnáciu, Česká národná banka dokonca pokles o 1 %. Zároveň však podotkol, že odhady boli dosť neisté a stále nejde o finálne číslo. Môže tak dôjsť k revidovaniu obidvomi smermi.

Seidler zároveň mierni optimizmus aj v súvislosti s ďalšími mesiacmi. "Problémy v subdodávateľských reťazcoch sa podľa niektorých predstihových indikátorov mierne zlepšili, stále sa však počíta s tým, že v 1. polroku tohto roka budú rast brzdiť," povedal. Pokračujúcim rizikom zostáva podľa Seidlera aj pandemická situácia, i keď negatívne dôsledky ďalších vĺn na ekonomický rast postupne slabnú. Ďalej bude na rast negatívne pôsobiť aj vysoká inflácia, ktorá bude nepriaznivo zasahovať do spotreby domácností. V tomto roku očakáva Seidler rast ekonomiky okolo 3,5 %.