Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Česká koruna je voči euru najsilnejšia za 5 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Česká mena na začiatku nového týždňa nereagovala na výsledok prezidentských volieb a rovnako ako v piatok (26. 1.) sa pohybuje na najsilnejších úrovniach za uplynulých 5 rokov.

Praha 29. januára (TASR) - Česká koruna posilnila pod hranicu 25,30 CZK/EUR. Jej kurz je voči euru najvyššie za posledných päť rokov. Koruna posilňuje vďaka očakávaniam týkajúcim sa rastu sadzieb. Od aprílového ukončenia kurzového záväzku si už koruna pripísala voči euru takmer 7 %.

Česká mena na začiatku nového týždňa nereagovala na výsledok prezidentských volieb a rovnako ako v piatok (26. 1.) sa pohybuje na najsilnejších úrovniach za uplynulých 5 rokov. Koruna dopoludnia prerazila hranicu 25,30 CZK/EUR a pohybuje sa mierne pod ňou.

Od prelomu roka už koruna posilnila voči euru približne o 20 halierov, keď jej pomáha očakávanie investorov, že banková rada Českej národnej banky (ČNB) na svojom najbližšom zasadnutí vo štvrtok (1.2.) rozhodne o už treťom zvýšení sadzieb od konca intervencií.

"Viacero centrálnych bankárov vrátane guvernéra hovorilo v posledných dňoch o tom, že je potrebné v tomto roku zvýšiť sadzby aspoň dvakrát. Guvernér navyše dodal, že považuje februárový rast sadzieb za pravdepodobný. Šance, že sadzby vzrastú, sú v tomto týždni teda skutočne vysoké," uviedol hlavný ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

Navyše nie je vylúčené, že sadzby tento rok nakoniec porastú rýchlejšie, než doteraz ČNB avizovala. Očakávané zvyšovanie sadzieb láka k nákupu koruny zahraničných investorov a špekulantov.

Od 6. apríla 2017, kedy ČNB ukončila kurzový záväzok, česká koruna posilnila približne o 6,8 %. Až do apríla centrálni bankári udržiavali kurz nad úrovňou 27 CZK/EUR. Dôvodom bola snaha o podporu rastu inflácie a ekonomiky.