Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Česká Madeta obmedzí pre ruské embargo výkup mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľnohospodári tak budú hľadať nových odberateľov. Ak sa im to nepodarí, musia urobiť radikálne riešenie.

Praha 18. októbra (TASR) - Český mliekarenský podnik Madeta nepredĺži na budúci rok zmluvu viac než 70 juhočeským chovateľom dobytka. Niektorí z nich sa v dôsledku tohto kroku dostanú do existenčných problémov. Dôvodom je podľa riaditeľa Madety Milana Teplého ruské embargo na dovoz potravín. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

"Zo strany ministerstva poľnohospodárstva som dostal ubezpečenie, že časť škôd, ktoré nám vznikli, nám bude saturovať finančnou dotáciou. To sa však za dva a pol roka nestalo," vysvetľuje Milan Teplý, prečo podnik desiatkam poľnohospodárov nepredĺži zmluvy.

Český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka ale tieto argumenty odmieta. Ako uviedol, existujú dotačné tituly, ktoré mohli využiť, ale spoločnosť Madeta za posledné tri roky o žiadnu dotáciu nepožiadala.

Poľnohospodári tak budú hľadať nových odberateľov. Ak sa im to nepodarí, musia urobiť radikálne riešenie. "Bohužiaľ, budeme stáť pred rozhodnutím náš chov zlikvidovať," povedal chovateľ dojníc z Přísečnej na Českokrumlovsku Václav Perník.

Aj chovateľ dojníc Jaroslav Drška z Horného Třebonína na Českokrumlovsku je jedným z poľnohospodárov, pre ktorých bude mať koniec spolupráce s Madetou fatálne následky. Modernizácia dojárne ho stála takmer 2 milióny Kč (74.017 eur). Od apríla budúceho roka ju nebude mať z čoho splácať.

Milan Teplý sa s niektorými poľnohospodármi zíde ešte v nasledujúcich dňoch. Jeho stanovisko sa už ale nezmení. Zmluvu s nimi nepredĺži. Podľa šéfa Madety by mali o pomoc požiadať ministerstvo poľnohospodárstva.