Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Česká národná banka intervenuje proti oslabovaniu koruny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Centrálna banka upozornila, že v medzinárodnom porovnaní má vysoké devízové rezervy a ich využitie "vo výnimočnej situácii, v akej sa sa momentálne nachádzame, je v plnej miere opodstatnené".

Praha 4. marca (TASR) - Česká národná banka (ČNB) je aktívna na devízovom trhu a realizuje operácie s cieľom tlmiť nadmerné výkyvy kurzu a oslabovanie koruny. Uviedla to ČNB v piatkovej tlačovej správe, ktorú zverejnil server patria.cz.

Centrálna banka upozornila, že v medzinárodnom porovnaní má vysoké devízové rezervy a ich využitie "vo výnimočnej situácii, v akej sa sa momentálne nachádzame, je v plnej miere opodstatnené". Po tomto oznámení kurz českej meny oproti euru výrazne posilnil až k 25,525 Kč za euro.

"Aktivita ČNB na devízovom trhu namierená proti oslabovaniu koruny je nevyhnutná na plnenie zákonných cieľov ČNB," dodala banka. Zároveň uviedla, že ďalšie podrobnosti k týmto operáciám nebude oznamovať.

Podľa hlavného ekonóma Českej bankovej asociácie Jakuba Seidlera centrálna banka k tomuto opatreniu pristúpila pravdepodobne z dvoch dôvodov - aby upokojila trh aj verejnosť, že koruna nebude v dôsledku zvýšenej neistoty z titulu ruskej agresie na Ukrajine výraznejšie oslabovať, a po druhé, aby koruna svojim oslabovaním ďalej nezvyšovala v českej ekonomike infláciu výraznejšie nad 10-percentnú hranicu. Ako Seidler dodal, "intervencie sa tak začali ešte pred dosiahnutím hranice 26 Kč za euro, ktorú sme predtým považovali do istej miery za citlivú".