Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Česká národná banka svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Foto: moneymag.cz

Banková rada ČNB ponechala v máji 2023 kľúčovú dvojtýždňovú repo sadzbu na úrovni 7 % už siedme zasadanie po sebe.

Praha 3. mája (TASR) - Česká národná banka (ČNB) na svojom zasadnutí v stredu podľa očakávania kľúčové úrokové sadzby nezmenila. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Banková rada ČNB ponechala v máji 2023 kľúčovú dvojtýždňovú repo sadzbu na úrovni 7 % už siedme zasadanie po sebe. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali.

ČNB nezmenila ani lombardnú sadzbu, ktorá zostala na úrovni 8 %, ani diskontnú (6 %) a uviedla, že bude pokračovať vo svojej intervenčnej politike a brániť nadmerným výkyvom koruny.

Dnešným rozhodnutím ČNB predĺžila svoju prestávku po sérii zvýšených úrokových sadzieb dohromady o 675 bázických bodov, ktorá sa skončila v júni 2022. Predstavitelia ČNB poukázali pritom na fakt, že inflácia v krajine má klesajúci trend a hospodársky rast sa spomaľuje.

Medziročná miera inflácie v Česku v marci klesla na 15 % a banka očakáva, že do druhej polovice roka sa tempo rastu cien vráti na jednociferné hodnoty. Napriek tomu jej predstavitelia nedávno varovali pred nepriaznivými dôsledkami predčasného uvoľnenia menovej politiky.

Banka pri rozhodovaní zvažovala slabé výdavky domácností a ochladzovanie trhu s nehnuteľnosťami oproti prehriatemu trhu práce a prehlbovaniu rozpočtového deficitu.

Česká ekonomika sa v 1. štvrťroku dostala z miernej recesie, pričom výrobný sektor zaznamenal vyšší dopyt po autách, autodieloch a ďalších kľúčových exportných artikloch a nezamestnanosť klesla.