Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Česká národná banka zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 75 bodov na 4,5 %

Foto: moneymag.cz

Kľúčová sadzba v Česku stúpla celkovo už o 4,25 percentuálneho bodu od júna 2021, keď ČNB spustila cyklus sprísňovania menovej politiky.

Praha 3. februára (TASR) - Česká národná banka (ČNB) pokračovala vo štvrtok v cykle sprísňovania menovej politiky. Úrokové sadzby v Česku sú už najvyššie v Európskej únii (EÚ). TASR o tom informovala na základe správy agentúry Bloomberg. Analytici predpokladajú, že ČNB teraz spomalí svoje agresívne sprísňovanie, ktorým sa snaží skrotiť infláciu.

Menová rada ČNB zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov na 4,5 % z 3,75 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.

Kľúčová sadzba v Česku stúpla celkovo už o 4,25 percentuálneho bodu od júna 2021, keď ČNB spustila cyklus sprísňovania menovej politiky.

ČNB vo štvrtok tiež rozhodla o zvýšení diskontnej sadzby takisto o 75 bázických bodov na 3,50 % a lombardnej sadzby na 5,50 %. Nové úrokové sadzby začnú platiť od piatka (4. 2.).

ČNB spoločne s Maďarskou národnou bankou (MNB) boli prvými centrálnymi bankami v Európskej únii (EÚ), ktoré v minulom roku začali zvyšovať úrokové sadzby. Pomalším tempom sprísňujú menovú politiky aj ďalšie krajiny v regióne vrátane Poľska a Rumunska.

Medziročná inflácia v Česku sa v decembri dostala na 13-ročné maximum 6,6 % a pohybuje sa výrazne nad dvojpercentným cieľom centrálnej banky. ČNB očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa v prvých mesiacoch 2022 zrýchli až na približne 10 %. Inflácia sa tak dostane na najvyššiu úroveň za 20 rokov. Medzi príčiny zrýchľovania inflácie patria problémy z dodávkami, zdražovanie energií, nedostatok pracovnej sily a prehrievanie realitného trhu.